EM Jalkapallo 2020

EM Jalkapallo 2020 eli vuoden 2020 jalkapallon Euroopan mestaruusturnaus järjestettiin poikkeuksellisesti vasta 11. kesäkuuta 2021 ja 11. heinäkuuta välisenä aikana. EM-lopputurnauksen siirtyminen vuodella johtui koronapandemiasta.

Ensimmäistä kertaa EM-jalkapallon historiassa varsinaiset kisat järjestettiin useammassa kuin kahdessa valtiossa. Euroopan jalkapalloliitto UEFA oli sirotellut lopputurnauksen peräti yhteentoista eri maahan. Kisojen välierät ja finaali pelattiin Lontoossa, Englannissa.

Sisällysluettelo:

EM Jalkapallo 2020 – Huuhkajat mukana

Suomen kannalta vuoden 2020 EM-kisat olivat historialliset, sillä Huuhkajat selviytyivät ensimmäistä kertaa karsinnoista miesten arvokisoihin.

Suomen kanssa samassa alkulohkossa pelasivat kisaisäntiin lukeutuneet Venäjä ja Tanska sekä Belgia. Lohkosta kehkeytyi kimurantti. Belgia voitti kaikki kolme peliään ja kolme muuta maata pelasivat ristiin voittaen kukin yhden kamppailun. Lopulta Tanska parhaimman maalieronsa turvin jatkoi pudotuspeleihin. Suomi ei yltänyt parhaiden lohkokolmosten mukana jatkoon.

Suomen ottelut EM-kisoissa 2020:, alkulohko B

• 12.06.2021 Tanska – Suomi 0-1 (0-0)
  • 16.06.2021 Suomi – Venäjä 0-1 (0-1)
  • 21.06.2021 Suomi – Belgia 0-2 (0-0)

EM Jalkapallo 2020 – alkulohkot

Euroopan mestaruus 2020 pelattiin 24 joukkueen voimiin. Maat oli jaettu kuuteen 4 maan alkulohkoon, joista aina kaksi parasta selvisi pudotuspeleihin. Näiden lisäksi neljä menestyksekkäintä lohkokolmosta sai jatkopaikan.

Alkulohkojen maat on listattu alla paremmuusjärjestyksessä. Suluissa olevat joukkueet eivät selviytyneet pudotuspeleihin:

• Alkulohko A: Italia, Wales, Sveitsi, (Turkki)
  • Alkulohko B: Belgia, Tanska, (Suomi, Venäjä)
  • Alkulohko C: Hollanti, Itävalta, Ukraina, (Pohjois-Makedonia)
  • Alkulohko D: Englanti, Kroatia, Tshekki, (Skotlanti)
  • Alkulohko E: Ruotsi, Espanja, (Slovakia, Puola)
  • Alkulohko F: Ranska, Saksa, Portugali, (Unkari)

EM Jalkapallo 2020 – neljännesvälierät

Vuoden 2020 EM-lopputurnauksen kahdeksasta ensimmäisen pudotuspelikierroksen ottelusta peräti neljä päättyi varsinaisella peliajalla tasapeliin. Kertalleen jatkopaikan ratkaisi rangaistuspotkukilpailu.

EM Jalkapallo 2020 – puolivälierät

Euroopan mestaruuskisojen puolivälierät näyttivät jatkavan siitä, mihin pudotuspelien edellisellä kierroksella jäätiin. Heti ensimmäinen puolivälieräottelu venyi rangaistuspotkukilpailuun. Sen jälkeen kuitenkin loput kolme kierroksen ottelua ratkesivat jo normaalin 90-minuuttisen kamppailun jälkeen.

Puolivälirien lopputulokset olivat seuraavat:

• Sveitsi – Espanja ja. 1-1 (rp. 1-3)
  • Belgia – Italia 1-2
  • Tshekki – Tanska 1-2
  • Ukraina – Englanti 0-4

EM Jalkapallo 2020 – välierät

Jalkapallon EM 2020 oli välierien osalta huipputasainen. Kummassakaan mittelössä voittaja ei ollut varsinaisen peliajan tauottua selvillä.

Välierien lopputulokset olivat seuraavat:

• Italia – Espanja ja. 1-1 (rp. 4-2)
  • Englanti – Tanska ja. 2-1

EM Jalkapallo 2020 – loppuottelu

Vuoden 2020 EM-kisat huipentuivat 11. heinäkuuta 2021 Lontoossa pelattavaan finaaliin. Wembley Stadiumilla pelattavassa loppuottelussa olivat vastakkain isäntämaa Englanti ja Italia.

Englanti siirtyi kamppailussa jo toisella minuutilla 1-0 johtoon Luke Shawn tekemällä maalilla. Italia joutui odottamaan tasoitusta toiselle jaksolle, mutta Leonardo Bonuccin 67. minuutin osuma vei ottelun lopulta maalittoman jatkoajan jälkeen rangaistuspotkukisaan.

Rankkarikilpailussa Englanti osui kahdella ensimmäisellä vetäjällään, mutta maan kolme seuraavaa laukaisijaa eivät olleet menestyksekkäitä. Kun samaan aikaan italialaisten viidestä pelaajasta kolme sai pallon verkon perukoille, julistettiin Italia vuoden 2020 EM-kisojen voittajaksi.

EM Jalkapallo 2020 – maalikuninkaat ja maalit

EM Jalkapallo 2020 tuotti yleisön ihailtavaksi yhteensä 142 maalia. Otteluita pelattiin 51 kappaletta, joten maalikeskiarvo matsia kohden oli 2,78.

EM2020-turnauksen maalikuninkaiksi kruunattiin Cristiano Ronaldo (Portugali) ja Patrik Schick (Tshekki). Kumpikin iski kisoissa 5 osumaa.